Висшият съдебен съвет (ВСС) започна да разглежда по същество двете искания

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) започна да разглежда по същество двете искания
Коментари Харесай

НА ЖИВО: ВСС разглежда предсрочното отстраняване на Иван Гешев

Висшият правосъден съвет (ВСС) стартира да разглежда всъщност двете претенции за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев.

Първото искане е за нарушаване на служебните отговорности по отношение на следствието на гърмежа против кортежа му, а второто за изявление на Гешев, в което той назовава българските политици „ отпадък “.

За първи път съвещанието на Съвета ще бъде управлявано от новия правосъден министър Атанас Славов, който при вдишване на поста от предшественика си Крум Зарков разяснява:

" Това, несъмнено, не е развой, в който съм взел участие до момента. Тук министър Зарков ми оказва помощ и със препоръки и с разстановката на силите във Висш съдебен съвет, доколкото той от 10 месеца води тази борба. И се надявам в най-скоро време да забележим резултата, който чакат огромна част от жителите – господин Гешев да бъде освободен от поста основен прокурор, не просто поради тези претенции, които в този момент бяха импортирани. Само подсещам – преди година-година и половина имаше други претенции, които бяха задоволително мощно стимулирани още тогава. Надявам се този развой да бъде приключен по подобен метод, че да няма подозрения в неговата легитимност и да няма подозрение, че е имало външни въздействия в този развой ".

След като във вторник влязоха в действие измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, за отстраняването на основния прокурор към този момент ще са нужни единствено 13, а не, както беше до момента - 17 гласа.

" Надявам се на стегната процедура, която да подсигурява правилата за безпристрастност, за индиферентност, за обективно търсене на истината ", сподели Славов.

Правосъдният министър не изключи, в случай че стартира разискване на двете претенции - процедурата да не завърши през днешния ден. Той заявява подготвеност да свика правосъдните кадровици и на следващия ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР